Geld besparen door met winterbanden te rijden. Een onderwerp dat mooi aansluit bij drie onderwerpen binnen Forento. Enerzijds het spaarelement van de website, waar naast de klassieke spaarrekening natuurlijk andere manieren zijn om te ‘sparen’ of ‘besparen’. Anderzijds het verzekeringsluik. Wie spreekt over banden spreekt over wagens, en wie spreekt over wagens bijgevolg over minimum een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Tot slot leunt het ook aan bij het pechverhelpingsgedeelte van de website. Door kortom het onderwerp winterbanden en besparingen te bespreken, vangen we onmiddellijk drie vliegen in één klap.
Autobanden
Autobanden hebben een grote impact op het dagelijks wegverkeer. Niet alleen qua baanvastheid, maar tevens qua verbruik. Sinds eind 2012 zijn autobandfabrikanten verplicht om binnen de EU alle banden te voorzien van een sticker. Deze stickers bevatten informatie inzake de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en lawaai. Op jaarbasis kan een goede versus slechte band een besparing van 7,50% opleveren. Wanneer dat percentage wordt veralgemeend naar de totale levensduur van een band, gaat het al gauw om een winst van 300 EUR. Een bedrag waar u toch ietwat moeite voor kan doen.
Bereken uw winst
In de eerste plaats kan de standaardwinst berekend worden tussen de verschillende bandencategorieën. In samenwerking met de Technische Universiteit van München ontwikkelde rubberfabrikant Lanxess een online platform om na te gaan welke banden aansluiten bij uw rijprofiel, en op welke manier u de winst kan maximaliseren. Vergeet ook niet meermaals uw diepteprofiel te bekijken. Banden beschikken idealiter over een profieldiepte van vier millimeter. Deze diepte komt overeen met de zilveren rand van een twee euromuntstuk. Bij minder diepte is de band eigenlijk niet meer 100% veilig.
Daarenboven kan er berekend worden hoeveel winst u zou maken met winterbanden. Op basis van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gewone banden hun efficiëntie verliezen bij temperaturen van minder dan 7 graden Celsius. De banden verliezen op dat punt hun soepelheid en worden bijgevolg te hard, waardoor ze hun grip op het wegdek verliezen. Winterbanden daartegenover behouden hun soepelheid bij dergelijke lage temperaturen. Twijfelt u over de aankoop van twee of vier winterbanden? Opteer dan eerder voor vier winterbanden. Door het verschil in grip, zeker wanneer uw wagen via achterwielaandrijving werkt, kan het verschil tussen de voor- en achteras tot slingerbewegingen leiden.
Het investeren in winterbanden is in België niet wettelijk verplicht. In tegenstelling tot andere lidstaten kunnen bestuurders vrij opteren voor winterbanden of klassieke all seasonbanden. Nochtans raden veel garages aan tussen medio oktober en maart te rijden met winterbanden. Begaat u een ongeval, al dan niet in fout, tussen oktober en maart, dan heeft dit geen impact op uw verzekeringsuitkering. Winterbanden zijn niet verplicht, waardoor bestuurders zonder niet gesanctioneerd worden met een uitsluiting of vermindering van uitkering. Opmerking: hou er wel rekening mee dat in bepaalde lidstaten het beschikken over winterbanden wel verplicht is. Geen onbelangrijk gegeven wanneer u binnenkort op skivakantie vertrekt.
Samenvatting
Beknopt, hoe kan u besparen door het rijden met de juiste banden?
1. Op basis van uw rijprofiel kan u via de tool van Lanxess nagaan welk banden bij u passen. De juiste en geschikte banden besparen u bijgevolg op nodeloze kosten.
2. Kies voor de juiste bandenspanning. Te harde of te zachte banden zorgen voor een verlies aan rendabiliteit.
3. Wilt u schadegevallen vermijden? Ga dan regelmatig na of uw banden nog voldoen aan de ideale profieldiepte.
4. Kies voor winterbanden tijdens de winterpieken, zeker van medio oktober tot medio maart. In deze periode gebeuren er meer slippartijen en ongevallen door ijzel, hagel en sneeuw. In geval u niet beschikt over een Omniumverzekering betaalt u bijgevolg bij een ongeval in fout uw eigen schade aan uw wagen.