Sparen naar nieuwe hoogten door coronacrisis

Sparen naar nieuwe hoogten door coronacrisis
Sparen naar nieuwe hoogten door coronacrisis
Leestijd 2 minuten

Sparen heeft een nieuwe rol in huishoudens gekregen door de coronacrisis. Dit is niet alleen in België merkbaar, maar door heel de Eurozone. Dit heeft meerdere redenen die allemaal terug te voeren zijn op de situatie rond het virus. Inmiddels blijken huishouden bijna een vijfde van de inkomsten opzij te zetten op spaarrekeningen. Het is interessant om eens te bekijken hoe dit in elkaar steekt. Dit levert ook de nodige inzichten op waar je zelf ook iets mee kunt wanneer je naar de toekomst kijkt.

Minder uit te geven

Hoewel angst voor de toekomst misschien als de logische reden voor meer sparen geldt, blijkt het vaak toch anders in elkaar te zitten. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er minder geld uit te geven valt. Er zijn bijvoorbeeld minder vakanties die geboekt worden. Ook uitjes en uit eten gaan wordt minder gedaan. De uitgaven die normaal gesproken daarvoor worden gereserveerd, gaan nu niet volledig op aan andere uitgaven. Het geldt wordt vaak apart gezet. Wat dan wel weer gedreven wordt door de onzekerheid van de situatie. Daardoor loopt het gespaarde saldo vrij snel op momenteel. Dit is in heel Europa merkbaar.

Andere vormen van besparingen

Er zijn ook veel andere vormen van besparingen merkbaar. Zo is er bijvoorbeeld meer aandacht voor thuiswerken. Dit brengt allerlei kosten besparingen met zich mee. Zo kan het huishouden vaker zelf gedaan worden. Ook zijn er minder reiskosten, denk aan het meer beperkte gebruik van brandstoffen of aan abonnementen voor openbaar vervoer. Zelfs de kosten voor bijvoorbeeld koffie en broodjes zijn natuurlijk flink teruggelopen. Al deze zaken samen leveren een flinke overgebleven hoeveelheid geld op, waarvan dus een aanzienlijk deel opzij wordt gezet. Dit gaat om enkele procenten van het netto-inkomen.

Kijken naar de spaarquote

Om goed inzicht in de situatie te krijgen, wordt de zogenoemde spaarquote als uitgangspunt genomen. Dit is het deel van het netto-inkomen dat voor sparen wordt gereserveerd. In het tweede kwartaal van 2020 stond deze quote op bijna 25 procent. Dat was het op één na hoogste niveau ooit gemeten. In het derde kwartaal is dit wel iets teruggezakt, naar 17 procent. Dat is nog altijd flink meer dan de gemiddelde 12 procent die in voorgaande jaren per kwartaal werd gemeten. Dit heeft ook als gevolg dat de spaarrekeningen bij de diverse banken in Europa nu voller zijn dan in lange tijd.

Nog altijd lage rentes

De ontwikkelingen bij de banken zijn door de coronacrisis niet direct sterk veranderd. Zo is het nog altijd zo dat de rentes laag zijn, in sommige gevallen nul, in andere gevallen zelfs negatief. Het is dus niet zo dat het sparen ook meer is gaan opleveren. Het feit dat Belgen en andere Europeanen meer overhouden is een voorname reden om het geld dan toch opzij te zetten voor een later moment waarop het harder nodig is. Het is dan ook interessant om te zien wat er in de toekomst gaat gebeuren nu dit duidelijker en duidelijker wordt.

Related Posts