Sparen op een spaarrekening wordt weer populairder

Flinke groei aan spaargeld
Sparen op een spaarrekening wordt weer populairder
Leestijd 2 minuten

Door het lage rendement werd een tijd lang in België steeds minder gekozen voor de spaarrekening. Hoewel dit wel nog altijd de meest geliefde optie was, was de populariteit aan het afnemen. Die trend is inmiddels echter gekeerd. Dat komt vooral doordat er toch wel voordelen aan te koppelen zijn. Dit is natuurlijk niet de minimale intrest van 0,1 %. Er zijn echter wel andere redenen waarom het interessant kan zijn om toch gewoon weer voor het spaarboekje te kiezen. Dit heeft weer tot meer sparen geleid.

Flinke groei aan spaargeld

Mede door de coronacrisis was er overal in Europa een groei van het spaargeld waarneembaar. Dit was in België natuurlijk niet anders. Er kwam een totaal van ongeveer 14 miljard euro bij. Daardoor stond er in februari 2021 een bedrag van 279,9 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. Niet eerder was het bedrag zo hoog. Dit is een opvallende trendbreuk omdat door de teruglopende rendementen tot uiteindelijk het wettelijk minimum van 0.11 % steeds minder werd gespaard. Iets meer dan een euro intrest op elke duizend euro sparen is natuurlijk ook niet aantrekkelijk. De inflatie laat je zelfs koopkracht verliezen.

Meer dan alleen rendement

Het is niet vreemd dat het rendement zo’n grote rol in deze keuze speelde. Het was immers lange tijd de belangrijkste reden die werd aangevoerd als het om sparen ging. Het is goed om te weten dat in 2008 bijvoorbeeld nog bijna 2,5 % werd geboden bij de banken. Dat betekende dus bijna 25 euro per 1000 gespaarde euro’s. Dit was ook meer dan genoeg om voor sparen te kiezen. Ook al waren er toen ook al andere voordelen. Die werden echter nooit belicht. Nu het al enige tijd niet meer tot dergelijke rendementen leidt, komen de andere voordelen langzaam onder de aandacht.

De verschillende argumenten

Wie kijkt naar wat nu wordt aangevoerd als reden om te sparen, ziet verschillende argumenten. Zo staat het geld op een spaarrekening veiliger en is een extra stap nodig, het overschrijven naar de zichtrekening, voor het uitgegeven kan worden. Dat is een obstakel. Een ander voordeel is dat een deel van de middelen vrij van belastingen zijn. Dat is dus net wat voordeliger dan veel andere opties. Daarnaast wordt vaak gesteld dat het ook veiliger voelt wanneer het geld op een spaarrekening staat.

Toch zoeken naar hoger rendement

Het is toch ook zo dat het rendement als argument niet helemaal is verdwenen. Er zijn in het afgelopen jaar meer Belgen dan ooit op zoek gegaan naar banken die de beste intrest konden bieden. Dat was bijvoorbeeld online bij verschillende moderne aanbieders het geval. Daarnaast werd er ook gekeken naar buitenlandse banken die hogere rendementen konden bieden. Daarbij wordt gesteld dat het risico niet heel groot is. Ondanks problemen die met buitenlandse banken ontstonden in het verleden. Denk daarbij aan de kredietcrisis van 2008. Dit is geen reden om hier niet voor te kiezen, zo stellen veel consumenten die hiervoor hebben gekozen.

Related Posts