Sparen via spaarboekje wordt half zo interessant

Sparen via spaarboekje wordt half zo interessant
Sparen via spaarboekje wordt half zo interessant
Leestijd 3 minuten

Eind juli 2017 heeft de Belgische federale regering beslist om een aantal fiscale en financiële wijzigingen door te voeren. Alle wijzigingen samen worden het ‘Zomerakkoord’ genoemd. 1 van de maatregelen heeft betrekking op de fiscale vrijstelling van gereglementeerde spaarboekjes. Hierdoor wordt sparen via een spaarrekening maar half zo interessant.

Huidige situatie

In principe zijn inkomsten uit roerende goederen (bv. spaarrekening) onderworpen aan een roerende voorheffing. Dit is de belasting specifiek voor kapitalen en roerende goederen.  Sinds 1 januari 2017 bedraagt de roerende voorheffing bij inkomsten uit spaarrekeningen 15%. Dit betekent dat een bank verplicht 15% dient in te houden op de intresten die de spaarder ontvangt.

Om sparen via een spaarrekening aan te moedigen, heeft de overheid een vrijstelling van belasting ontwikkelt. Zo kunnen spaarders in 2017 genieten van vrijstelling van 1.880 EUR per persoon. Dit wil zeggen dat de intresten op gereglementeerde spaarrekeningen tot 1.880 EUR vrijgesteld zijn van belastingen. De intrest boven dit bedrag wordt onderworpen aan een roerende voorheffing van 15%. Indien twee mensen sparen via de spaarrekening, wordt het bedrag van de vrijstelling verdubbeld (nl. naar 3.760 EUR).

Toekomst Zomerakkoord

Tijdens het Zomerakkoord heeft de overheid beslist om de vrijstelling per 1 januari 2018 te verlagen naar 960 EUR per persoon. Dit is een halvering van de vrijstelling.

Een voorbeeld. Stel dat je momenteel over 1.000.000 EUR op een spaarrekening zou beschikken en de wettelijke minimumrente van 0,11% (d.i. 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie) zou ontvangen. Hierdoor genereer je een jaarlijkse rente van 1.100 EUR. In 2017 zal je de volledige 1.100 EUR intrest ontvangen. Daarentegen zal je in 2018 ‘maar’ 1.079 EUR ontvangen. Enkel het bedrag tot 960 EUR is immers vrijgesteld. De overige 140 EUR wordt onderworpen aan 15% roerende voorheffing (nl. 21 EUR).

Wat is de praktische impact van deze wijziging?

Momenteel zal de spaarder in de praktijk weinig voelen. De meeste banken bieden niet meer rente aan dan het wettelijk minimum van 0,11%. Aangezien ook weinig gezinnen meer dan 100.000 EUR op een spaarrekening hebben staan, zal dit nu voor spaarders geen effect hebben.

Dat wijzigt natuurlijk indien de rente van de spaarrekeningen opnieuw stijgt. Bij een rente van bv. 2% zal het effect al sneller te merken zijn. Wie 100.000 EUR zou sparen aan een jaarlijkse totaalrente van 2%, ontvangt daarvoor in beginsel 2.000 EUR terug. Door de fiscale wijziging van roerende voorheffing zal dit in de praktijk leiden tot een intrest van 1.844 EUR. Indien de vrijstelling niet zou gewijzigd zijn, zou de spaarder 1.982 EUR aan intrest of 138 EUR meer ontvangen.

Hoe kan ik nog fiscaalvriendelijk sparen?

Gelukkig bestaan er nog enkele alternatieven om vanaf 1 januari 2018 fiscaal en financieel vriendelijk te sparen:

  • Opteer voor een niet-gereglementeerde spaarrekening. Aangezien de fiscale vrijstelling daalt, zal het minder aantrekkelijk worden om te kiezen voor een gereglementeerde spaarrekening i.p.v. een niet-gereglementeerde spaarrekening. Veel banken bieden een hogere rente bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen, waardoor het een goede beslissing kan zijn om de overstap te maken. Hierdoor worden alle intresten (dus zonder vrijstelling) onmiddellijk onderworpen aan roerende voorheffing, maar dit kan voordeliger zijn dan een gereglementeerde spaarrekening met een lagere rente.
  • Sprijd tussen spaarboekje en aandelen. Dividenden van aandelen zijn in principe onderworpen aan een roerende voorheffing van 30%. Bij het Zomerakkoord heeft de overheid echter beslist om een vrijstelling van roerende voorheffing van 627 EUR in te voeren. Dit betekent dat de eerste 627 EUR aan opbrengsten uit aandelen vrijgesteld is van belastingen. Het kan dus het ideale moment zijn om een deel van het vast kapitaal over te zetten naar aandelen.

Op zoek naar een spaarrekening met een hoge basisrente of getrouwheidspremie? Op Forento.be vind je een compleet overzicht van het aanbod op de Belgische markt. Hierdoor kan je aan de nadelige effecten van de verlaging van de fiscale vrijstelling op spaarrekeningen ontlopen.

Related Posts