Sparen

Hier kun je een overzicht vinden van alle berichten welke te maken hebben met de verschillende vormen van sparen zoals spaarrekeningen en zichtrekeningen maar ook de minder bekende soorten rekeningen als babyrekeningen en termijnrekeningen.

Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Leestijd 2 minuten

De rentes beginnen weer te stijgen. Dit begon bij de kleine banken, maar ook de grootbanken kijken hier inmiddels naar. Dat werpt de vraag op of het weer interessant wordt om in België het spaarboekje bij te houden. De renteverhoging begon bij Keytrade. Daar is al een procent te krijgen. Dat is meer dan de meeste banken kunnen bieden. Het is goed om eens te kijken wat dit oplevert, maar ook hoe het gesteld is met de alternatieven die de afgelopen jaren zo populair waren.

Waarom stijgt de rente?

Het is eerst belangrijk om te weten waarom de rente bij de banken in België stijgt. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen bij de Europese Centrale Bank. Aar is jarenlang de rente uiterst laag gehouden om de economie te stimuleren. Daardoor was lenen en uitgeven interessanter dan sparen. Dat is tegenwoordig echter wel anders. Ontwikkelingen zoals de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de prijzen opgestuwd. De inflatie is daardoor zeer hoog. Door de rente te verhogen hoopt de ECB dit te bestrijden. In navolging daarvan beginnen ook de consumenten banken hun rente op te voeren. Waar de consument van profiteert.

Gebeurt dit bij alle banken?

Het verhogen van de rente was tot nu toe vooral zichtbaar bij kleine banken zoals NIBC, Medirect, CKV en Keytrade. Keytrade is de eerste dit tot op 1 procent gaat zitten. Deze bank met 300.000 klanten hoopt daardoor snel te groeien. Het is een bank die zich richt op spaarders. Wanneer een klant eenmaal binnen is met spaargeld, dan is het ook mogelijk om andere producten en diensten op het gebied van financiën aan te bieden. Er is te verwachten dat meer banken dit ook gaan doen. Zelfs de grootbanken lijken dit te gaan doen.

Hoeveel is 1 procent?

Wanneer je kijkt naar het minimum van 0,11% dat de meeste banken aanbieden, is 1% natuurlijk veel. Dit is echter natuurlijk nog altijd niet goed in verhouding tot de inflatie. Op een spaarboekje is dus op dit moment nog altijd geen winst te maken. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het leven wordt natuurlijk ook 10% duurder door de inflatie. Op dit moment is het sparen dus nog geen aantrekkelijke optie als het gaat om het verder laten groeien van het vermogen. Het bedrag wordt wel hoger, maar de koopkracht wordt desondanks lager.

Kijken naar alternatieven voor sparen

Het is nog altijd zo dat er meer mogelijk is met de alternatieven. Dit is de afgelopen jaren voortdurend het devies geweest. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om gewoon aankopen te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een fiets. Dit is een goede investering voor de eigen gezondheid en het is nog duurzaam ook. Aan een fiets heb je op dit moment meer dan aan €1.000,- op het spaarboekje. Een andere interessante optie is het investeren in een renovatie van de woning. Daarmee is namelijk de waarde van de woning te verhogen. Op de lange termijn zal dit veel meer opleveren.

Read More
Flinke groei aan spaargeld
Sparen op een spaarrekening wordt weer populairder

Leestijd 2 minuten

Door het lage rendement werd een tijd lang in België steeds minder gekozen voor de spaarrekening. Hoewel dit wel nog altijd de meest geliefde optie was, was de populariteit aan het afnemen. Die trend is inmiddels echter gekeerd. Dat komt vooral doordat er toch wel voordelen aan te koppelen zijn. Dit is natuurlijk niet de minimale intrest van 0,1 %. Er zijn echter wel andere redenen waarom het interessant kan zijn om toch gewoon weer voor het spaarboekje te kiezen. Dit heeft weer tot meer sparen geleid.

Read More
Sparen naar nieuwe hoogten door coronacrisis
Sparen naar nieuwe hoogten door coronacrisis
Leestijd 2 minuten

Sparen heeft een nieuwe rol in huishoudens gekregen door de coronacrisis. Dit is niet alleen in België merkbaar, maar door heel de Eurozone. Dit heeft meerdere redenen die allemaal terug te voeren zijn op de situatie rond het virus. Inmiddels blijken huishouden bijna een vijfde van de inkomsten opzij te zetten op spaarrekeningen. Het is interessant om eens te bekijken hoe dit in elkaar steekt. Dit levert ook de nodige inzichten op waar je zelf ook iets mee kunt wanneer je naar de toekomst kijkt.

Read More
Wanneer moet je betalen om te sparen?
Wanneer moet je betalen om te sparen?
Leestijd 2 minuten

Tot niet heel lang geleden leek het een situatie die niet kon bestaan. Om te mogen sparen geld moeten betalen aan de bank. Het is echter in de laatste jaren al zo dat bij banken in België en Nederland geen voordeel meer te behalen is uit het sparen van geld. Zo zijn de rentes wel heel laag geworden. Gemiddeld ligt dit bij de banken nog onder 0,08%. Er wordt zelfs al gesproken over het moment waarop je als klant moet gaan betalen vanwege een negatieve rente. Wanneer is dit echt het geval?

Sommige spaarders betalen al

Wie de overzichten van de huidige stand van zaken bij de verschillende banken bekijkt, ontdekt dat sommige spaarders al enige tijd aan het betalen zijn. Wanneer je de echt grote bedragen op je rekening hebt staan, dan wordt daar al een negatieve rente over gerekend. Of dan toch in ieder geval krijg je een negatieve rente over een bepaald deel. Daarnaast zijn er ook heel veel spaarrekeningen waar de teller op 0 staat. Je betaalt nog niets, maar je hoeft ook geen rente te verwachten. De groep betalers wordt echter wel steeds groter door de ontwikkelingen.

Waar kan je wel verdienen?

Is het dan bij alle banken zo dat je verliest door de inflatie of omdat je zelfs moet betalen om je geld er te mogen stallen als spaarder? Nee, dat is niet het geval. Wanneer je echt goed zoekt, kan je nog een relatief goede deal sluiten. Zo zijn er banken in bijvoorbeeld Estland waar het rentepercentage zelfs nog op 0,5% staat. Dit is flink wanneer je naar de huidige stand van zaken in België kijkt. Wanneer je dit echter vergelijkt met wat ooit gebruikelijk was, met rentes van enkele procenten, dan is zelfs dit nog niets.


Het probleem met sparen in het buitenland

Bovendien komt er nog een ander probleem bij wanneer je gaat sparen in het buitenland. Het is natuurlijk wel ook zo dat je als spaarder dan veel minder beschermd bent. Je weet waar je aan toe bent in België wanneer je je geld op één van de banken in eigen land hebt staan. Het rendement mag dan in het buitenland op sommige plekken iets hoger zijn, maar het risico is ook flink hoger. Bovendien is zelfs met 0,5% natuurlijk nauwelijks van rendement te spreken. Dit is belangrijk om voor ogen te houden hierbij.

De mogelijkheden op een rij zetten

Waar het gaat om sparen en om andere mogelijkheden om rendement uit vermogen te halen, is het belangrijker dan ooit om alle opties op een rij te zetten. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je er het beste uit weet te halen. Het kan ook slim zijn om hier een goede adviseur bij te betrekken.

Die weet immers precies wat voor jou de slimme stappen zijn om het juiste met je vermogen te doen. Of dit nu sparen in het buitenland is, of juist een heel andere optie.

Read More
3 tips om als jongere het meeste te halen uit sparen
3 tips om als jongere het meeste te halen uit sparen

Leestijd 3 minutenWanneer je jong bent denk je in principe niet aan sparen. Toch is het niet onmogelijk om al geld te sparen wanneer je pas start met werken. Kleine bedragen die je op een goede manier belegt, kunnen immers op lange termijn veel opleveren. Hieronder vind je 3 tips om als jongere of pas afgestudeerde het meeste te halen uit je spaargeld.

Read More
Belg kiest massaal voor vastgoed in plaats van sparen
Belg kiest massaal voor vastgoed in plaats van sparen

Leestijd 2 minutenDe doorsnee Belg kiest nog altijd liefst van al voor vastgoed. In 2017 kozen Belgen amper om hun spaarcenten in spaarinstrumenten of beleggingen te investeren. In plaats daarvan vloeide het overschot aan spaargeld naar een eerste of tweede huis. Zo blijkt althans uit het Jaarsverslag van de Nationale Bank van België (NBB).

Read More
Sparen via spaarboekje wordt half zo interessant
Sparen via spaarboekje wordt half zo interessant

Leestijd 3 minutenEind juli 2017 heeft de Belgische federale regering beslist om een aantal fiscale en financiële wijzigingen door te voeren. Alle wijzigingen samen worden het ‘Zomerakkoord’ genoemd. 1 van de maatregelen heeft betrekking op de fiscale vrijstelling van gereglementeerde spaarboekjes. Hierdoor wordt sparen via een spaarrekening maar half zo interessant.

Read More
Binnenkort betalen om te mogen sparen?

Leestijd 3 minutenBinnenkort betalen om te mogen sparen?Tot voor kort bestond het idee dat wie overtollig spaargeld spaarde, daarvoor van de bank een aantrekkelijke vergoeding voor ontving. Via het ter beschikking gestelde geld konden banken andere geïnteresseerden financieren en in ruil daarvoor een hogere rente hanteren. De rentes op spaarrekeningen zijn momenteel erg laag, waardoor we mogelijks terecht komen in situaties van negatieve rentevoeten. Met andere woorden: wie het geld in bewaring geeft aan een bank, zal na verloop van tijd minder geld terug ontvangen. Deze negatieve rentevoet in combinatie met een zwak financieel systeem bemoeilijkt het economisch herstel binnen de Europese Unie.

Read More
Spaargeld optimaliseren, al dan niet via een nieuwe spaarrekening?

Leestijd 3 minutenAangezien het voor veel consumenten anno 2015 moeilijk is om interessante obligaties aan te treffen, wordt weer sneller teruggegrepen naar het alom vertrouwde spaarboekje. Waarop moet je letten bij het optimaliseren van een spaarrekening? En is het interessant om over te stappen naar nieuwe spaarrekeningen en –formules van financiële instellingen?

Read More