Startende ondernemers kunnen geld lenen bij de overheid

Startende ondernemers kunnen geld lenen bij de overheid

Startende ondernemers kunnen geld lenen bij de overheidWie een onderneming start heeft nood aan kapitaal. Naast een basiskapitaal om een rechtspersoon op te richten, zijn er natuurlijk de kosten van bureaumateriaal, eventueel personeel etc. Niet eenvoudig in een tijd van economische en financiële crisis waar klassieke financiële instellingen strenge eisen stellen voor het verstrekken van een handelslening. Wat veel ondernemers echter vergeten is dat ook de overheid geldt uitleent aan startende ondernemingen. Een overzicht van de mogelijkheden.

1. Waarborgregeling Zelfstandigen

De waarborgregeling Zelfstandigen, vrije beroepen, kmo’s en zelfs grote ondernemingen die in de onmogelijkheid zijn een financieringsovereenkomst te ondertekenen omwille van onvoldoende waarborgen, kunnen tot 75% van hun verbintenissen laten garanderen door de overheid. Het gaat om een beperkt aantal financiële instellingen dat de Vlaamse overheid als waarborg aanvaardt. Bepaalde sectoren worden echter wel uitgesloten van de waarborgregeling. Zelfs vzw’s beschikken over de mogelijkheid een activiteit te starten met steun van de waarborgregeling. Voor deze laatste geldt de voorwaarde dat ze nooit voor meer dan 50 % uit overheidssubsidies mogen bestaan, en ze moeten hun producten aanbieden aan marktconforme prijzen.

2. Rentekorting

Het investeringskrediet EIB (Europese Investeringsbank) kent via de Europese overheid een rentekorting toe op bepaalde investeringskredieten. Met andere woorden: geïnteresseerde ondernemers kunnen bij een EIB-partnerbank een meer voordelig investeringskrediet afsluiten. In plaats van de hoge buitensporige rentes, werken de EIB-partnerbanken met een genormaliseerd, meer marktconform rentekrediet.

3. Starteo

Via Starteo (voor starters) en Optimeo (voor bestaande kleine ondernemingen) beschikken startende ondernemers over de mogelijkheid om een banklening te combineren met een achtergestelde lening. In geval van faillissement van de onderneming worden deze leningen als later in de rang beschouwd.

4. Startlening

Specifiek voor werkzoekenden is er een systeem van Startlening. Het gaat om een overheidsinitiatief om werkzoekenden aan te moedigen ondernemer te worden.

5. PMV en IWT

PMV-Innovatiemezzanine financiert specifiek innovatieprojecten van Vlaamse kmo’s jonger dan zes jaar, aanvullend bij IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie)-ondersteuning. Op die manier verstrekt de PMV een soort van groeifinanciering aan startende ondernemingen.

6. Kidsinvest

Geïnteresseerd om als zelfstandige te starten in de wereld van kinderopvang. Kidsinvest steunt ondernemers in de wereld van baby- en kinderzorg.

Vooral het Agentschap Ondernemen houdt zich op de Belgische bodem bezig met het achterhalen en onderhandelen van steunmaatregelen. Het is ook deze onderneming dat startende onderneming in België assisteert in hun eerste stappen op de markt.

Startende ondernemers kunnen geld lenen bij de overheid
4 (80%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Inschrijvingsgeld Belgische studenten moet gekoppeld worden aan lening

Als het van André Oosterlinck, oud-rector van de KU Leuven, afhangt krijgen we in België in de toekomst een systeem...

Sluiten