Steeds meer jongeren starten met beleggen

Steeds meer jongeren starten met beleggen

Steeds meer jongeren starten met beleggenBeleggen hoeft niet per se gelijkgesteld te worden met vijftigers of zestigers met te veel vrije tijd. Uit recente cijfers blijkt dat meer en meer jongeren de weg richting de beleggingsmarkt hebben gevonden. Jongeren die wensen te beleggen hoeven ook niet langer over een gigantische startkapitaal te beschikken. Enkele honderden euro’s volstaan om op de beleggingsmarkt aan de slag te gaan.

Waar jongeren vroeger alleen geld konden bijverdienen via een bijbaantje, zoals het vullen van rekken of het rondbrengen van kranten, lijkt dit gegeven anno 2015 voorgoed voorbij. Door de opkomst van diverse online brokers en de verbreding van het speelveld, beginnen steeds meer jonge mensen geld te investeren in de beurs. De historisch lage rentevoet op spaarboekjes zal daar wellicht mede een verklarende factor voor zijn. Waar in 2013 12% van de particuliere klanten van KBC Bolero (het beleggingsplatform van KBC) jonger was dan 30, schommelt dit percentage drie jaar later rond de 16%. De meest recente inschrijvers op het belegginsplatform zijn ook bijna allemaal twintigers of dertigers.

Interesses van de beleggers

Jongere beleggers vertonen vooral veel aandacht voor technologieproducten, zoals deze van Apple of Facebook. Idem sectoren in volle groei, zoals de biotechnologie, zijn qua beleggingsproducten gegeerd. “Ook gespecialiseerde producten zoals turbo’s vallen bij hen in de smaak. Jonge beleggers hebben ook een grote honger naar stevig onderbouwde beursanalyses die ze meteen kunnen gebruiken.”

Het blijkt dat jongeren niet toevallig in de beleggingsmarkt terecht komen. Vaak gaan ze mee in een flow die ze thuis zien. “Steeds meer ouders stimuleren hun kinderen om interesse in beleggen te ontwikkelen. Zo ontmoeten we op onze evenementen veel meer klanten die vergezeld zijn van hun kinderen.” Volgens analisten werd dit startschot gegeven ten tijde van de kredietcrisis, waardoor vastgeroeste spaarinstrumenten hun laatste aantrekkingskracht verloren.

Een andere beleggingspartij als Binckbank ziet een soortgelijke groei van het aantal jongeren. Op een goede tien jaar tijd verdubbelde het aantal jonge beleggers. Tussen 2013 tot 2015 kon het een groei boeken van 9,50%. Ook Keytrade Bank ziet een soortgelijke trend. “Gemiddeld is het aantal klanten met een Keyplan toegenomen met 62 procent tegenover einde 2013. In de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar zien we een stijging van 71 procent, wat een significant verschil is,” aldus Keytrade Bank. Het mag dus duidelijk zijn: ook de jongere generatie heeft de smaak om te beleggen te pakken

Startkapitaal

Zowel KBC Bolero als Binckbank stellen dat de verlaging van het vereiste startkapitaal veel jongeren hebben aangezet om een kijkje te nemen op de beleggingsmarkt. Vandaag is het perfect mogelijk om met een startbudget van 7.500 EUR een ruime en gespreide portefeuille op te bouwen. Jongeren hebben aldus Binckbank een gemiddeld budget van 5.874 EUR op hun beleggingsportefeuille staan. Voor de gemiddelde dertiger is dit iets meer dan 30.000 EUR. Bij Keytrade Bank is het bijvoorbeeld perfect mogelijk in te tekenen op Keyplan vanaf een startbudget van 25 EUR.

Technologische updates

Ook de technologische updates volgen de verjonging van het beleggingspubliek. Zo is er enerzijds de modernisering van de online brokers, waardoor jongeren snel en online hun beleggingsportefeuille kunnen beheren. Daarenboven richten kleinere apps zich op de beleggingsmarkt. Zoals bijvoorbeeld Bux, een applicatie die het toelaat om eenvoudig zonder enige kennis van beleggingen toch op de beleggingsmarkt te spelen. Via Bux kan men geld investeren in afzonderlijke technologische beleggingsproducten, zoals deze van Facebook of Amazon, of de complete beursindex.

Eén van de gebruikers is student economie Marconi Moscoso Cruz. “Je kan snel omhoog gaan met je geld in deze app. Maar het kan ook snel misgaan. Bij de grote dalingen op de beurs zat ik in de collegebanken. Ik keek een tijdje niet op mijn telefoon en toen zag ik later dat ik 35 procent kwijt was”, aldus de jongeman. Bux heeft inmiddels 22.000 gebruikers die de applicatie hebben geprobeerd. Het overgrote deel speelt nog met startgeld, lees: nepgeld, slechts zo’n 1.000 van hen hebben al echt geld gebruikt.

Steeds meer jongeren starten met beleggen
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Beurs & Beleggen
Gemengde fondsen: iets genuanceerder dan basisbeleggingen

Uit de praktijk blijkt dat gemengde fondsen, dit zijn fondsen die zowel beleggen in aandelen als obligaties en cash, steeds...

Sluiten