Twintigers en geld. Waar knelt het schoentje?

Twintigers en geld. Waar knelt het schoentje?

Twintigers zijn vaak niet de meest snuggere burgers om met geld om te gaan. Enkele vaak voorkomende geldfouten van twintigers op een rijtje.

Twintigers en geld. Waar knelt het schoentje?Twintigers staan aan de start van hun carrière, en verdienen bijgevolg niet evenveel als een modale dertiger. Deze twintigers willen echter snel grote vooruitgangen in hun leven: een eigen wagen, een eigen woning. Zaken die financieel zwaar door wegen. Maak daarom als twintiger een stappenplan met welke zaken je wanneer wil bereiken. Schulden die bijvoorbeeld voor een nieuwe wagen worden gemaakt, wegens vaak nog tot vijf jaar later door. In België blijkt de twintiger wel prijsbewuster in het leven te staan dan in buurlanden. Circa 30 procent van de jongeren geeft aan de eerste vijf jaar geen nieuwe wagen te kopen.

Studeren om te studeren

Een diploma hebben is anno 21ste eeuw absoluut een must. Veel jongeren blijven echter slabakken gedurende verschillende jaren omdat ze niet weten welke richting ze met hun carrière uit willen. Office, of voor de klas staan? De medische of administratieve sector? Gevolg van dit alles: jongeren doen veel langer over hun studiejaren. Wat veel jongeren echter vergeten is dat elk niet afgewerkt jaar, een jaar later beroepsinkomsten oplevert. Adviseer daarom twintigers om goed na te denken over hun leven. Welke kant willen ze uit met hun carrière? Leidt de opleiding die ik nu volg tot mijn droomcarrière?

Te snel opteren voor een lening

Een gevolg van dit “te snel grote kosten maken” is dat jongeren ook veel sneller opteren voor een lening. Niet alleen bij klassieke financiële instellingen, maar tevens bij familie en vrienden wordt gretig geleend. Lenen bij vrienden of familie kan echter een extra druk op de familiale of vriendschappelijke band leggen. Jongeren hebben vaak nog geen gezinsleven, waardoor ze in het weekend kunnen gaan bijklussen. Horecawerk is bijvoorbeeld enorm in trok bij jongeren omdat ze flexibeler kunnen omspringen met uren. Sowieso is er één stabiel gegeven: lenen bij een bank kost meer dan lenen bij vrienden of familie, mits je voordelig kan onderhandelen.

Uitstel van pensioensparen

Voor veel twintigers is pensioen en het einde van de carrière een brug te ver. Pensioensparen is iets voor later, wanneer er voldoende financiële middelen voor handen zijn. Echter zouden jongeren beter al nadenken over hun pensioen en toekomst. Door vandaag reeds (eventueel kleine) bedrag te sparen, is reeds een appeltje voor de dorst van later aanwezig. Gelet op de vergrijzing dreigt immers het wettelijk pensioen vaker onder druk te komen.

Twintigers en geld. Waar knelt het schoentje?
3 (60%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Geldzaken
Hervorming fiscale druk op arbeid dringender dan fiscale vrijstelling

Eén van de politiek meest besproken onderwerpen van de voorbije generatie is vast de fiscale vrijstelling voor intresten op spaarboekjes....

Sluiten