Salah Abdeslam, de verdachte van de aanslagen in Parijs, maakte in de periode voor de aanslagen gebruik van een prepaid kredietkaart om op anonieme wijze doorheen Europa te reizen. Meer in het bijzonder benutte Salah Abdeslam een prepaid kredietkaart van Bpost. Op het moment dat de witwascel dit ontdekte, werden onmiddellijk alle gegevens opgevraagd bij Bpost die de vraag op haar beurt doorstuurde naar de Luxemburgse vennootschap waaraan het beheer van de kaarten werd toevertrouwd. Zo blijkt althans uit een verklaring van Philippe de Koster, topman bij de witwascel.
Verbod anonieme simkaarten
In de praktijk blijkt dat anonieme simkaarten vooral benut worden voor illegale doeleinden, zoals de financiering van terrorisme. Een goede maand geleden gaf de Belgische Ministerraad groen licht aan het voorstel om de mogelijkheid om anonieme simkaarten te verkrijgen af te schaffen. Maar ook prepaid kredietkaarten zouden dringend aan een dergelijke regeling moeten worden onderworpen. “Die kaarten zijn het instrument bij uitstek dat gebruikt wordt door terroristen,” aldus de Koster. Ook Salah Abdeslam zou in de periode voor de aanslagen gebruik gemaakt hebben van een anonieme prepaid kredietkaart.
Op basis van de informatie die de witwascel opvroeg bij Bpost kon men het reilen en zeilen doorheen Europa volgen van Salah Abdeslam in de maanden en weken voor de aanslagen in Parijs. “Wanneer ik naar de post ga, krijg ik vaak de vraag of ik geen prepaid kredietkaart wil voor mijn kleinkinderen. Bpost maakt daar nog steeds reclame voor, terwijl dat zo gevaarlijk is”, aldus de Koster. De Koster was daarenboven sceptisch wat betreft anonieme kredieten. Volgens de man bieden winkelketens ook maar al te eenvoudig anonieme kredieten aan. “We zeggen hen dat dit gevaarlijk is, maar ze willen het niet begrijpen”, betreurt de Koster. “Ik heb al tegen de federale procureur gezegd dat hij misschien maar eens een topman van een groot bedrijf moet aanhouden voor de directe financiering van terrorisme. Misschien zullen ze het dan wel begrijpen,” concludeert de man.
Bpost reageert: “Bpost prepaid kredietkaart is niet anoniem”
Bpost kon zich niet vinden in de uitlatingen van de Koster. “Deze kaarten zijn absoluut niet anoniem. Bij aankoop in het postkantoor moet een geldig identiteitsbewijs voorgelegd worden. We checken die identiteit vervolgens op de zwarte lijsten die alle banken gebruiken”, verduidelijkt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Daarenboven worden de prepaid kredietkaarten in geen geval verdeelt aan kinderen.
De woordvoerster van Bpost gaf wel aan dat er geen naam op de prepaid kredietkaart staat vermeld en dat gebruikers vrij van de kaart kunnen gebruik maken zonder opgave van hun identiteitsgegevens. “Deze kaarten zijn voor mensen die hun identiteit online willen beschermen en hun budget onder controle willen houden. Maar hun identiteit is wel steeds traceerbaar bij elke aankoop. We hebben hier overigens zeer goed meegewerkt aan het onderzoek,” concludeert Van Speybroeck.
Momenteel heeft de goedkeuring van de Belgische Ministerraard uitsluitend betrekking op het verdelen van anonieme simkaarten. Prepaid kredietkaarten, ongeacht de financiële instelling die de kaarten verdeelt, zijn nog niet aan een dergelijke identiteitsvereiste onderworpen. In België blijken prepaid kredietkaarten in het algemeen aan gewicht te winnen, aangezien gebruikers van de kaart de controle over hun budget behouden en geen echt krediet hoeven af te sluiten. Benieuwd of de populariteit van de prepaid kredietkaart nog zo fel zal zijn mocht de Ministerraad ook een voorafgaande controle opleggen voor prepaid kredietkaarten.