Verkeerd getankt? Mobiele pechverhelping Touring schiet te hulp

Verkeerd getankt? Mobiele pechverhelping Touring schiet te hulpFout getankt? Geen stress, je bent zeker niet de enige. 18.000 Belgen tanken gemiddeld jaarlijks de foute brandstof. Zeker wanneer je meerdere dingen aan het hoofd hebt en eigenlijk geen tijd hebt om te tanken, is het snel gebeurd om diesel in plaats van benzine te tanken. Wat moet je doen en zeker niet doen wanneer je de foute brandstof tankt? Pechverhelping Touring speelt in op het probleem.

Fout getankt, de mogelijkheden

In principe heeft men drie situaties waarbij men kan vaststellen dat men de foute brandstof heeft getankt:

1. Je merkt het fout tanken tijdens de tankbeurt op. Zet de auto in neutraal, waarna je hem zonder handrem kan duwen naar een veilige plek. Start in geen geval de motor. Aan de zijde kan je veilig afwachten tot de hulp aanwezig is.
2. Je merkt het fout tanken niet op. Je zal niet ver raken met de getankte auto. De motor zal automatisch afslaan na circa 1 km vanaf de tankbeurt. Een dieselmotor is immers niet geschikt om te functioneren op benzine.
3. Je merkt het fout tanken tijdens het rijden op. Begin in geen geval te panikeren. Probeer zo snel mogelijk de weg te verlaten en parkeer op een veilige wijze aan de zijkant van de weg.

Mobiele pechverhelping Touring

Vóór de mobiele pechverhelping van Touring waren autobestuurders aangewezen op een tussenkomst van een takelfirma. Weinig of geen garages konden ter plekke de tank reinigen. Touring heeft sinds kort enkele speciaal daarvoor uitgeruste interventiewagens. Touring kocht deze interventiewagens aangezien het vaststelde dat er tussen 2013 en 2014 7% meer tussenkomsten noodzakelijk waren voor fout getankte auto’s. Dat aantal zou tijdens 2015 nog fors toegenoemn zijn. “De hoeveelheid verkeerd getankte brandstof hoeft niet veel te zijn, maar eens het in de leidingen zit, is dat nefast voor de motor”, aldus Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.

De speciale interventiewagens zijn uitgerust met een brandstoftank van 300 liter waardoor de wegenwachter de brandstof langs de voorzijde uit de auto kan pompen. “De brandstof wordt dan gescheiden en gerecycleerd voor hergebruik”, stelt Smagghe. De wagens zijn ook uitgerust met standaard gereedschap om andere interventies uit te voeren. De speciale interventiewagens kunnen dus zowel klassieke pechverhelping uitvoeren, als het modern probleem van foutief tanken verhelpen. Bij het wegpompen van de brandstof worden absorberende doeken aangebracht die moeten voorkomen dat brandstof in het milieu lekt. Ook de verschillende leidingen van het pompsysteem zijn voorzien van een anti lek-mechanisme waardoor de kans op beschadiging voor het milieu minimaal is. “Verwijderen van verkeerd getankte brandstof moet op een professionele en ecologisch verantwoorde manier gebeuren”, aldus Touring.

Actualiteit en prijzen

Heb je effectief fout getankt en nood aan de mobiele pechverhelping van Touring? Dan is het te hopen dat je in panne staat en/of valt rond de as Antwerpen-Brussel. Momenteel zijn er twee interventiewagens van het systeem voorzien die uitsluitend in dit gebied opereren. Op termijn is het de bedoeling dat de 300 huidige wegenwachters van Touring van een dergelijk systeem worden voorzien. Gemiddeld zou een spoeling en reiniging van de tank een 45 minuten tijd in beslag mogen nemen.

De mobiele pechverhelping wegens fout tanken komt op 195 EUR voor Touring-leden. Niet-leden betalen voor de interventie 325 EUR. De prijs die Touring daarvoor hanteert ligt met andere woorden onder de gangbare prijs voor een sleping + reiniging in de meeste garages. Ander voordeel: je hoeft geen uren in de drukte en/of het slechte weer te wachten. Pechverhelping ondergaat dankzij Touring dus weer een evolutie in de positieve zin.

Verkeerd getankt? Mobiele pechverhelping Touring schiet te hulp
5 (100%) 1 stemmen