Vlaamse omroepzender en honderden consumenten met mes op de keel

Vlaamse omroepzender en honderden consumenten met mes op de keelDe VRT zal de komende jaren flink in zijn personeelsbestand moeten snoeien om aan besparingseisen te voldoen. Vooral de gebieden sport en fictie zouden door de besparingen getroffen worden. Het komende jaar staat een besparing van 18 miljoen euro op de agenda. Dat bedrag zou bespaard worden door 128 jobs te schrappen, plus te snoeien in het programma-aanbod.

De raad van bestuur van VRT keurde eerder deze de week de besparingen goed. In 2015 zou het gaan om een besparing van 18 miljoen euro. De jaren nadien, per 2016, moet ‘maar’ 4 miljoen euro bespaard worden. Het komende jaar stonden 38 aanwervingen gepland. Op die manier zouden er slechts 89,5 voltijdse arbeidskrachten moeten geschrapt worden. Momenteel heeft de VRT 2.338 voltijdse arbeidskrachten in dienst.

Naast een schrapping in het personeelsbestand wordt er ook bespaard in het televisieaanbod. Grootste pechvogel is OP12. Deze zender zou afgevoerd worden als afzonderlijk net. Ook andere netten, zoals één en ketnet, moeten hun steentje bijdragen. Op één wordt prime-time weinig getroffen, behoudens het idee om drie fictie-slots af te schaffen. De ‘Nacht van de Televisiesterren’ en het ‘Sportgala’ zullen geen plaats meer hebben op de zender. Ook ‘Villa Politica’ zou het met minder middelen moeten doen. Over dag staan er meer herhalingen van reeds uitgezonden programma’s geprogrammeerd.

Canvas

Bij Canvas van hetzelfde laken een broek. De daguitzendingen worden geschrapt. Aan de vooravond wordt weinig geraakt, behoudens minder voetbal. De Beker van België wordt alleen nog vanaf de halve finale uitgezonden, en de Europa Leauge krijgt per 2015 nog slechts één uitzenddag in plaats van het huidige twee. Ook Wimbledon en de WTA Masters worden uit het aanbod geschrapt.

Ketnet, de jongerenzender van de VRT, blijkt weinig verlieslatend. Binnen het programma-aanbod wordt niets gewijzigd, behoudens ook één fictiereeks minder. Waarschijnlijk zal GO IV zijn spullen kunnen pakken. Ook radio moet besparen, maar omdat de budgetten daar lager liggen is dat niet zo ingrijpend. Radio 2 zal ‘Avondpost’ wel niet meer uitzenden vanuit de vijf provincies. Dat programma wordt voortaan centraal in Brussel gefabriceerd. Studio Brussel en MNM behoren te besparen op hun evenementen. Radio 1 moet dan weer een gedeelte van de luisteraars over nemen door zijn muziekaanbod te herschikken.

Met andere woorden: vooral het eigen personeel van de VRT, fictie en sport lijken de grote boosdoeners van de rode cijfers. Geen aangename ontwikkeling gelet op de economische crisis en het groot aantal arbeidskrachten dat de VRT tewerk stelt. Veel doorsnee Vlamingen bespaart momenteel immers op zijn uitgaven en spaart resterende gelden op. Daar waar de Belgische economie net nood heeft aan bestedingen en vloeiend geld. Wanneer de komende maanden nog meer geld wordt voorbehouden voor spaarreserves, zullen de intrestvoeten van klassieke spaarrekeningen en andere spaarinstrumenten opnieuw dalen. Afwachten of dit werkelijk staat te gebeuren.

Vlaamse omroepzender en honderden consumenten met mes op de keel
4 (80%) 1 stemmen