Waarop letten bij geld lenen voor een elektrische fiets?

Waarop letten bij geld lenen voor een elektrische fiets?
Waarop letten bij geld lenen voor een elektrische fiets?
Leestijd 2 minuten

Geld lenen voor een elektrische fiets wordt steeds populairder. Niet alleen het feit dat leningen voor een elektrische fiets goedkoop zijn is daarbij bepalend. Ook het gegeven dat elektrische fietsen voordelig op te laden zijn is een goeie zaak. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je geld wil lenen voor bijvoorbeeld een speedpedelec.

Stijging in verkoop elektrische fietsen

Uit een rondvraag onder de Belgische fietshandelaars blijkt dat in 2017 de helft van de verkochte fietsen elektrisch was. Niet alleen klassieke stadsmodellen voor mannen en vrouwen zijn populair. Tegenwoordig kan je ook al elektrische mountainbikes en koersfietsen kopen. Inmiddels zou bijna 1 op de 10 Belgen met een e-bike rondrijden.

Welke kredietvorm kies ik voor de fietslening?

In principe zal je als kredietnemer de keuze krijgen tussen geld lenen via een lening op afbetaling dan wel een doorlopend krediet. Bij een lening op afbetaling stelt de kredietgever je tijdelijk de aankoopprijs van de e-bike ter beschikking. Nadien betaal je maandelijks een deel van de aankoopprijs terug, plus een rente. Bij een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit. Bij het doorlopend krediet krijg je immers een geldpot waaruit je zelf vrij geld kan opnemen. Wanneer je het openstaand bedrag voor de elektrische fiets hebt terugbetaald, kan je dit nadien opnieuw terug besteden.

Met het autosalon dat net achter de rug is, blijkt de kostprijs van een lening op afbetaling voor een elektrische fiets zeer laag te zijn. Zo was er bijvoorbeeld Beobank die autoleningen aanbiedt vanaf 0,65% jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dat percentage geldt ook voor de aankoop van een elektrische fiets. Bij een doorlopend krediet kan de kostprijs echter oplopen tot wel 14,5% JKP. Wij raden dus aan om bij geld lenen voor een e-bike nu te kiezen voor een lening op afbetaling.

Geldt de fietslening voor elk type elektrische fiets?

Kijk zeker de algemene voorwaarden van de lening na om verzekerd te zijn dat de fietslening geldt voor elk type van elektrische fiets. Bepaalde kredietgevers bieden de fietslening immers niet aan voor zogenaamde “speedpedelecs”. Dit zijn snelle elektrische fietsen waarbij de ondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Een speedpedelec wordt immers ondersteund tot 45 kilometer per uur. Hierdoor vertoont de elektrische fiets meer gelijkenissen met een bromfiets dan met een klassieke fiets.

Maximumbedrag van de fietslening

Zowel bij de lening op afbetaling als het doorlopend krediet zal de fietslening begrensd zijn. Dat betekent dat je geen e-bike of speedpedelec zal kunnen kopen die het maximumbedrag overschrijdt. Zeker bij meer dure, krachtige modellen raden wij aan het maximum kredietbedrag in het oog te houden. Zo kan je bijvoorbeeld bij Cetelem tot maximum € 6.000 lenen voor een elektrische fiets. Bij KBC Bank is de maximumlening voor elektrische fietsen en scooters dan weer begrensd op € 50.000. Kredietgevers kunnen ook een minimum te lenen bedrag opleggen.

Verplichte verzekering elektrische fiets

In principe is er voor een gewone elektrische fiets geen verplichting om een verzekering af te sluiten. Voor speedpedelecs moet je wel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen (BA) afsluiten. Sommige kredietgevers zullen je enkel een aantrekkelijk JKP voorstellen indien je opteert ook een fietsverzekering bij hen af te sluiten. Op die manier is je fiets verzekerd tegen schade of diefstal. Vergelijk de kostprijs van het geld lenen voor de fiets met de bijkomende kosten van de verplichte verzekering. Betaal je op die manier meer dan bij een andere kredietgever?

Een elektrische fiets of e-bike kost al snel meerdere honderden euro’s. Kredietgevers bieden dan ook steeds vaker leningen aan voor elektrische fietsen. Bij Forento.be kan je handig verschillende vormen van geld lenen met elkaar vergelijken.

Related Posts