Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een autoverzekering?
Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een autoverzekering?
Leestijd 3 minuten

Wanneer je een nieuwe auto koopt weet je wellicht niet waar te beginnen voor een autoverzekering. Op de markt zijn er immers tientallen verzekeraars met een autoverzekering. Welk type verzekering is geschikt voor jouw rijprofiel? Daarnaast zijn er verschillende opties om je verzekering uit te breiden. Hoe meer opties hoe hoger natuurlijk de premie. Hier ontdek je op welke zaken je moet letten bij het ondertekenen van een autoverzekering.

Past een BA-verzekering of omniumverzekering het beste bij mij?

Als eigenaar van een auto ben je sowieso verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering af te sluiten. Ook wel BA-verzekering. Dit is een verzekering die de schade van anderen vergoedt wanneer jij een verkeersongeval veroorzaakt. De schade bij een ongeval kan immers groot zijn. Zo kan de auto van de andere bestuurder geblutst zijn. Ook kan de andere persoon lichamelijke schade hebben. Zeker wanneer de andere verkeersgebruiker een fietser of voetganger is. De BA verzekering dekt ook de schade van de passagiers in jouw auto.

Een BA Autoverzekering vergoedt niet de schade aan je eigen voertuig. In dat geval moet je een omniumverzekering afsluiten. Een omniumverzekering of all risk verzekering is in België niet verplicht. Toch kan het nuttig zijn om voor een omniumverzekering te kiezen. Zeker wanneer je een nieuwe auto of recente tweedehands auto koopt. Wanneer je in dat geval een verkeersongeval zou veroorzaken, kan je jouw nieuwe auto in rook zien opgaan. Vooral de leeftijd en de waarde van de auto spelen dus een rol bij het afsluiten van een omniumverzekering. Ook het rijprofiel van de eigenaar is bepalend. Beschouw je jezelf als een brokkenchauffeur? Dan kan het misschien wel aangewezen zijn om een omniumverzekering te ondertekenen.

Premie autoverzekering

De jaarlijkse premie is de tegenprestatie voor het feit dat de verzekeraar jou verzekert. Voor het bepalen van de premie houdt de autoverzekering rekening met onder andere de leeftijd en het schadeverleden van de hoofdbestuurder. Per jaar dat je geen verkeersongeval veroorzaakt daalt jouw premie. Natuurlijk hangt de manier waarop de premie wordt berekend af van verzekeraar tot verzekeraar. Sommige autoverzekeringen baseren zich voor je premie op het aantal kilometers dat je aflegt. Hoe minder je rijdt, hoe lager je BA Autoverzekering premie. Ook het merk en type auto heeft een invloed op jouw prijs. Een auto met een groot vermogen nodigt immers uit voor een hogere snelheid. De risico’s op ongevallen zijn dus groter. Tot slot wordt nu ook rekening gehouden met het milieuvriendelijk karakter van de auto.

Bonus malus

De manier waarop de bonus malus werkt kan verschillen tussen verzekeraars. Hoewel verzekeraars sinds 2004 niet meer verplicht zijn om deze formule toe te passen, maken veel autoverzekeraars er nog van gebruik. Bepaalde verzekeraars belonen goede chauffeurs met een Joker of Super Bonus. Op die manier vermijd je dat jouw premie de 1ste maal stijgt wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt. Bij een omniumverzekering bepaalt de vrijstelling mee de hoogte van jouw premie. Bij een franchise van € 500 in plaats van € 1.000 is de mogelijke tussenkomst van de verzekeraar immers groter.

Autoverzekering op eigen naam of op naam van de ouders

Een antwoord op deze vraag kan je in hier vinden. Vooral als jonge bestuurder die een eerste auto koopt zal dit belangrijk zijn. Hoe jonger de hoofdbestuurder van de auto, hoe hoger de premie. Om te ontsnappen aan deze hoge kost wordt regelmatig voorgesteld dat het helpt om de autoverzekering op naam van de ouders te plaatsen. Het bewust meegeven van een foute hoofdbestuurder kan echter beschouwd worden als fraude. In dat geval zal je zelf moeten opdraaien voor alle schade die je hebt veroorzaakt. Dit kan oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

Extra’s autoverzekering

Autoverzekeraars proberen zich te onderscheiden door de extra’s die ze aanbieden. Zo kan je eventueel gratis een uitbreiding rechtsbijstand ontvangen. Een rechtsbijstandsverzekering auto verdedigt je belangen wanneer je een discussie zou hebben omtrent een verkeersovertreding of ongeval. Daarnaast komt de verzekering tussen in de juridische kosten van een advocaat. Dit tot voor de rechtbank. Verder is de optie pechverhelping of car assistance geliefd. Dit betekent dat een pechverhelping dienst jou zal helpen bij een ongeval of panne van de auto. Dit 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Zeker wanneer je verre afstanden met de auto aflegt is dit een must. Of wanneer je de wagen meeneemt op vakantie in het buitenland. Bepaalde pechverhelping diensten stellen gratis een vervangwagen ter beschikking.  Tot slot kan je bij een autoverzekeraar een bestuurdersverzekering bekomen. Deze bestuurdersverzekering komt tussen in je eigen kosten van medische verzorging. Zoals de medische kosten van een ziekenhuisopname of invaliditeit. Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt worden je eigen verwondingen immers niet vergoed.

Gespecialiseerd type autoverzekering

Voor bepaalde types van autoverzekeringen geldt een bijzondere formule. Zo is Jong Verzekerd gespecialiseerd in autoverzekeringen voor jongeren. Ook voor oldtimers hebben autoverzekeraars een specifieke formule. Vanaf 25 jaar oud komt een auto in aanmerking voor een oldtimer verzekering. Ten slotte kan je voor luxeauto’s een uitbreiding van de dekking afsluiten. Bij een dure auto wil je natuurlijk geen risico’s lopen.

Het vinden van de beste autoverzekering start met het vergelijken van autoverzekeringen. Bij een autoverzekering moet je niet alleen letten op de premie van de verzekering. Daarnaast heeft ook het feit dat je een BA verzekering of omniumverzekering afsluit een impact. Bij Forento.be vind je veel interessante aanbiedingen van autoverzekeraars.

Related Posts