Wat doen indien je kredietkaart gestolen of verloren is?

Wat doen indien je kredietkaart gestolen of verloren is?

Met de vakantieperiode die volop lopende is, wordt gretig van de kredietkaart gebruikgemaakt. Zeker op vakantie zorgt een kredietkaart voor extra financiële zekerheid. Maar wat moet je doen indien je jouw kredietkaart op vakantie verliest? Of nog erger: indien ze gestolen wordt?

Voordelen kredietkaart op vakantie

Een kredietkaart i.p.v. cash geld meenemen op vakantie heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats hoef je geen voorspelling te maken van het bedrag dat je op vakantie zal uitgeven. Afhankelijk van de kredietkaartlimiet kan je tot wel 2.500 EUR besteden. Ook een troef is het feit dat de afrekening van een kredietkaart maar later die maand aankomt. Hierdoor kan je vrij op vakantie besteden zonder je (onmiddellijk) zorgen te moeten maken over het saldo op je rekening. Tot slot zijn de kosten van betalingen buiten de Europese Unie goedkoper via een kredietkaart dan via een betaalkaart. Ook de kosten van een geldafhaling buiten de Europese Unie per kredietkaart zijn voordeliger dan geld afhalen via een gewone bankkaart. Raadpleeg je bank om een overzicht te krijgen van de tarieven en voorwaarden.

Neem contact op met Card Stop

Van zodra men merkt dat men een kredietkaart verloren is, blokkeer je deze best zo snel mogelijk. Card Stop is 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 te bereiken via het nummer  (+32)70/344 344. Als tip kunnen we meegeven om ergens de kaartnummer van je kredietkaart te noteren. Bv. op de brief waarmee je de kredietkaart per post ontving. Op die manier bespaar je tijdsverlies en opzoekwerk bij Card Stop.

Een andere reden waarom je Card Stop dient in te lichten, is het gegeven dat vanaf dat ogenblik de bank instaat voor evt. misbruik en kosten. Betalingen die plaatsvonden tussen de diefstal of het verlies en de datum van aangifte zijn wel deels voor de gebruiker. De kredietkaart overeenkomst bevat standaard een franchise die men in dat geval zelf moet dragen. Kredietkaartuitgevers mogen deze franchise maximaal op 150 EUR plaatsen. Let op: wanneer de fraudeleuze betaling te wijten is aan een grove nalatigheid, dan heeft de gebruiker geen recht op een terugbetaling. Zo een grove nalatigheid zou zijn indien men bv. een zeer eenvoudige pincode heeft gebruikt (zoals 1234) of de pincode bij de kaart stopte.

Leg klacht neer bij de politie

Zowel bij verlies of diefstal van een kredietkaart in het buitenland wordt het aanbevolen aangifte te doen bij de lokale politie. Op die manier ontvangt men een PV-nummer dat als extra bewijsstuk kan dienen indien men een betaling zou betwisten. Zoals hierboven verduidelijkt is de bank verantwoordelijk voor de koste vanaf dat men Card Stop heeft getelefoneerd waardoor men (een deel van) een betaling kan terugvorderen.

Krijg ik een nieuwe kredietkaart?

Na een melding van verlies of diefstal van de kredietkaart zorgt Card Stop voor een blokkering van de kredietkaart. Eveneens zorgt Card Stop voor een vervanging van jouw kredietkaart. Bij Visa card kredietkaart en Mastercard kredietkaart kan men in het buitenland ook een tijdelijke vervangkredietkaart bekomen. Hierdoor heeft men, afhankelijk van de drukte, binnen de 24u of 48u een bruikbare kredietkaart.

Vond je nergens een kredietkaart die bij jouw gebruiksprofiel past? Op Forento.be vind je een ruim overzicht van Visa kredietkaarten en Mastercard kredietkaarten die probleemloos in België en op vakantie kunnen gebruikt worden. Bepaalde kredietkaarten zoals de Beobank Visa Gold geven je overigens gratis reisverzekeringen voor op vakantie.

Wat doen indien je kredietkaart gestolen of verloren is?
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Creditcards
Waarborg kredietkaarten vaak te lang geblokkeerd
Waarborg kredietkaarten vaak te lang geblokkeerd

Uit onderzoek blijkt dat waarborgen die via een kredietkaart worden gesteld maar vervolgens weer worden vrijgegeven, nog te lang door...

Sluiten