Wat zijn de financiële trends voor het nieuwe decennium?

Wat zijn de financiële trends voor het nieuwe decennium?
Wat zijn de financiële trends voor het nieuwe decennium?
Leestijd 2 minuten

Nog even en we stappen een volgend decennium in. Economen buigen zich nu al over wat de jaren 20 van de 21e eeuw ons gaan brengen. Dit zijn de belangrijkste trends waar we de komende tien jaar rekening mee moeten houden volgens economische experten.

De vergrijzing is een belangrijk aandachtspunt

De bevolking vergrijst en die trend zet uiteraard ook de komende  tien jaar door. Dat betekent dat bedrijven meer moeten gaan inzetten op e commerce en het snel thuis leveren van goederen en diensten. Boodschappen aan huis afleveren zal steeds gewoner worden, maar ook ‘vandaag besteld, vandaag geleverd' van andere producten moet steeds meer gemeengoed worden om in de behoefte van de bevolking te voorzien. Daarnaast zal uiteraard ook de zorg, zowel in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen meer aandacht moeten krijgen.

Klimaatverandering kan voor een boost in de economie zorgen

Steeds meer mensen maken zich zorgen om het milieu en het klimaat. Dit zal leiden tot veranderingen in de maatschappij. Alternatieven voor vlees, elektrische auto's, andere manieren om energie op te wekken voor zowel huizen als bedrijven. Deze veranderingen zullen misschien op weerstand stuiten, maar het biedt ook enorme kansen voor de economie om hierop in te spelen met innovaties die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een nieuwe manier van leven en werken.

Het belang van internet blijft groeien

Vandaag zijn zo'n 30 miljard apparaten continu verbonden met het internet. Over tien jaar, rond 2030, is de verwachting dat dit aantal is gestegen naar meer dan 500 miljard. Vooral in China zal het gebruik van internet sterk stijgen, omdat daar nu pas de helft van de bevolking een internetaansluiting heeft.

Komt er een nieuwe recessie?

Economen zien signalen voor een nieuwe economische recessie. De Bank of America waarschuwt voor een ‘obligatie zeepbel'. Of, waar en wanneer er opnieuw een economische crisis zal aanbreken is lastig te voorspellen. Aangezien een economie altijd in beweging is, is het naïef om te denken dat het vanaf nu alleen nog maar goed gaat. We moeten dus rekening houden met nieuwe economische tegenslag. Wil je de recessie ontlopen dan is het aan te raden om te investeren in goud, grondstoffen en vastgoed.

Minder aandacht voor globalisering

De globalisering lijkt over zijn hoogtepunt heen. Economen verwachten dat er de komende  tien jaar meer aandacht zal komen voor kleine ondernemers, lokale projecten en lokale infrastructuur. De globalisering heeft immers de afgelopen periode behalve economische groei ook problemen gebracht op het gebied van de werkgelegenheid en sociale problematiek.

Related Posts