Zeven typische beleggingsfouten bij beginners

Zeven typische beleggingsfouten bij beginners

Zeven typische beleggingsfouten bij beginnersNa verschillende malen geschreven te hebben over wat beleggingen zijn en in welke producten men als belegger misschien beter wel anno 2015 investeert, kan het nuttig zijn om aan te tonen welke fouten u als beginnende belegger beter niet maakt. Beginnende beleggers durven gauw in valkuilen te vallen als kuddegedrag, impulsieve beslissingen, overmoed en selectieve informatie. Zeven van de meest voorkomende beleggingsfouten worden hieronder uitvoerig beschreven.

Wilt u online gaan beleggen? Vergelijk hier alle brokers >

 

1. Het creëren van een te complexe beleggingsportefeuille.

Een dergelijke beslissing voor beginnende beleggers botst op vlak van informatie en begrijpelijkheid. Voor meer ervaren beleggers kan een complexe beleggingsportefeuille deel uitmaken van een perfect uitgekiemde strategie. Voor beginnende beleggers gaat het echter om hoogmoed. Doorsnee is een eenvoudige beleggingsportefeuille samengesteld uit zowel een aandelenfonds, een obligatiefonds als contanten. Hou als onervaren belegger vast aan deze driedeling. Laat u niet verleiden om te investeren in onbekende producten of productietakken. Beleggingsadviseurs stellen zich telkens voor als de grote specialist inzake fondsen en beleggen. Eén gouden raad: begrijp in elke situatie in wat u belegt en wat de gevolgen zijn van uw handelen.

2. Vermijdt kuddegedrag en dure beleggingsfondsen.

Beginnende beleggers denken dat ze een topinvestering in handen hebben wanneer die door de hele beurs wordt gevolgd, of wanneer het beleggingsfonds tot vele malen duurder is dan een rechtstreekse concurrent. Wanneer u meubels of een wagen aankoopt, zal een duurdere set meubels of wagen doorgaans wel resulteren in een betere kwaliteit. Met beleggingsfonds biedt de prijs echter weinig zekerheid. Beleggingen die momenteel goedkoper zijn, kunnen op de lange termijn boomen en voor een groter nettorendement zorgen. Vergelijk ook telkens de beheerskosten van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen met een hogere beheerkost zijn niet per se beter inzake service of rendement.

3. Inspireer u niet louter op het verleden.

Beginnende beleggers vergelijken voor het kiezen van een belegging louter de historische rendementen. Hoe deed aandeel X het het voorbije jaar? Scoorde het beter of minder in vergelijking met aandeel Y? Historische rendementen zijn inderdaad een teken of een belegging het in het verleden goed heeft gedaan. Deze cijfers bieden echter geen enkele garantie voor de te verwachten rendementen. Ga na of de onderneming in de nabije toekomst uitbreidingen of kapitaalsverhogingen heeft gepland. Met andere woorden: gebruik het verleden, maar richt u vooral op de toekomst.

4. Kleine beetjes maken groot.

Zoals hiervoor reeds gesteld, kunnen er verschillen bestaan inzake de beheerskosten van beleggingsfondsen. Op een startbedrag van 1.000 EUR lijkt een beheerkost van 0,50 of 1,00% weinig verschil te maken. Wanneer echter het kapitaal gedurende de jaren toeneemt, zal ook deze beheerkost mee evolueren. Het startbedrag van 1.000 EUR kan na vijf jaar 2.000 EUR zijn, waardoor u ook aan het dubbele van de aanvankelijke kosten zit.

5. Laten beïnvloeden door emotionele gedachten of vluchtige beslissingen.

Een emotionele tegenslag of overmoed kunnen u en uw kapitaal doen kelderen. Laat u nooit door uw emoties overhalen om al dan niet in een bepaald beleggingsproduct te investeren. Beleggen is een zaak van gezond verstand. Idem zijn vluchtige beslissingen wegens te weinig rendement op korte termijn afraders. Investeren op de beurs is een zaak van lange termijn. Wanneer een bepaald beleggingsfonds dus mindere resultaten boekt dan verwacht, doet u er toch goed aan om het kapitaal nog enige tijd binnen het fonds te houden.

6. Een persoonlijke analyse van het nieuws.

Als beginnende belegger denkt u door het nieuws in het oog te houden, alle andere beleggers een streepje voor te zijn. Integendeel. De professionele beleggingssector is erop gericht het nieuws uit de media voor te zijn. Wanneer de media vertelt dat aandelen van sociale netwerksites een goed rendement opleveren, dan zal de beleggingssector dit reeds in de prijs van het aandeel verrekend hebben. Probeer als beginnende belegger te beschikken over professioneel advies. Zijn er bepaalde sectoren die nu een financiële terugval hebben, maar wellicht binnen één of meerdere jaren opnieuw zullen heropleven?

7. Beleg enkel met geld dat u echt kan missen.

Eén gegeven hebben alle beleggingen gemeen: ze omvatten in mindere of meerdere mate een risico. Beleg dus nooit met geld dat u nu of binnen een zeer korte tijdspanne zal nodig hebben. Ga uit van het worst case scenario dat u het volledige geïnvesteerde kapitaal kan verliezen. Tip: overleg met uw beleggingsadviseur welk risicoprofiel bij u past.

Zeven typische beleggingsfouten bij beginners
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Beurs & Beleggen
Steeds meer jongeren starten met beleggen

Beleggen hoeft niet per se gelijkgesteld te worden met vijftigers of zestigers met te veel vrije tijd. Uit recente cijfers...

Sluiten