Zijn strengere regels voor crypto op komst?

Zijn strengere regels voor crypto op komst?
Zijn strengere regels voor crypto op komst?
Leestijd 2 minuten

De regels voor crypto lijken flink strenger te worden. De G20-landen zijn het hierover eens geworden na overleg. De regulering van de crypto-markt staat hoog op de agenda van deze landen. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat dit zal gebeuren. Het is dan ook goed om te weten dat er wel de nodige verdeeldheid bestaat. Daarom is het ook belangrijk om te bekijken welke regels je nu eigenlijk wel en niet mag verwachten. Op deze plek wordt alles wat nu bekend is besproken.

Veel verdeeldheid onder landen

De Ministers van Financiën van de G20-landen gaan over de regels. Ook de gouverneurs van de centrale banken van bijvoorbeeld de EU, VS, het VK, China, Canada, Rusland en Saoedi-Arabië hebben inspraak. Het is dan ook niet vreemd dat er de nodige verdeeldheid over de in te voeren regels bestond. Het is namelijk niet alleen op dit gebied dat de landen tegenover elkaar staan. Ook andere zaken spelen daar natuurlijk een rol in. Daarom is het ook niet zo dat er direct een duidelijk pakket aan maatregelen is afgesproken. Dat er regulering komt is echter wel duidelijk.

Zorgen om de stabiliteit

Een belangrijk punt van aandacht voor een deel van de landen, is de mate van stabiliteit. Waar de grootste economieën binnen de G20 wel oren hebben naar meer mogelijkheden met stablecoins, daar zijn de kleinere landen juist wat terughoudender. Zij denken dat de tokens juist voor instabiliteit kan zorgen. Stablecoins zijn namelijk lang niet altijd zo stabiel als men zou wensen. Zij zien dus liever niet te snel een grote stablecoin als nieuwe speler op de valutamarkt van de internationale economie. Dit is dus ook een belangrijk punt waar overeenstemming over is bereikt bij het overleg.

Het belang van gezamenlijke regulering

Een ander punt waarover overeenstemming bestaat, is het belang van gezamenlijke regulering binnen de G20. Traditionele bedrijven zijn hier een voorstander van om zo te voorkomen dat zij snel overlopen worden. Financiële waakhonden zijn bovendien blij omdat op die manier niet het ene land meer mogelijkheden krijgt dan het andere door het verschil in hoe streng de plaatselijke regels zijn. Aan de andere kant vinden veel crypto-ondernemingen dat de innovatiekracht nu wordt aangetast met de komst van nog meer regels. Dit is voor hen de belangrijkste reden om hier niet heel gelukkig mee te zijn.

De regels komen met zekerheid

De regels met betrekking tot de cryptomarkt gaan er n ieder geval komen. Zoveel is duidelijk geworden uit de gezamenlijke verklaring die de G20-landen hebben uitgegeven. Het plan is nu om de regels van het Financial Stability Board aan te houden. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook serieuzer naar CBDC’s wordt gekeken. Daarmee kan het financieel systeem fundamenteel veranderd worden. Dit mot bijvoorbeeld internationale transacties gemakkelijker en sneller maken. Hoe de regels dus voor consumenten en beleggers gaan uitpakken, is op dit moment nog niet goed te zeggen. Dat er het nodige zal veranderen, is echter wel al goed duidelijk.

Related Posts