Zo bepaalt de bank wat je kan lenen voor een huis

Zo bepaalt de bank wat je kan lenen voor een huis

Gefeliciteerd. Je hebt besloten geld te lenen voor de aankoop van een huis of appartement. Natuurlijk heb je een bepaalde woning op het oog. Vraag is evenwel of je jouw droomwoning kan kopen. Hoe bepaalt een bank welk bedrag je kan lenen via een hypothecaire lening?

Criteria geld lenen voor een huis

De meeste banken houden rekening met de volgende parameters tijdens het bepalen van het bedrag dat men kan ontlenen:

Zo bepaalt de bank wat je kan lenen voor een huis1. De geschatte waarde van het huis, appartement of stuk grond dat men wenst te kopen: De meeste banken zijn bereid om 80% van de aankoopwaarde van de woning of grond te ontlenen. Hou er rekening mee dat je het resterende percentage alsook de kosten verbonden aan de aankoop van de woning zelf zal moeten betalen. Tip: gemiddeld lenen Belgen circa 210.000 EUR voor de aankoop van een huis.

Bv. Je hebt in een rustige straat voor het gezin de ideale halfopen bebouwing gevonden t.w.v. 275.000 EUR. De bank besluit je een hypothecaire lening voor 80% van de aankoopwaarde van het huis te geven. Dat is in dit geval 220.000 EUR (275.000 * 0,8). Je moet dus nog zelf 55.000 EUR plus de aankoopkosten van het huis betalen.

2. Verhouding tussen vaste inkomsten en hypothecaire lening:
Banken adviseren doorgaans om max. 40% van de vaste maandelijkse inkomsten te besteden aan de aflossing van de hypothecaire lening. Dit betekent dat 60% van de gezinsinkomsten overblijven om de andere vaste en occasionele kosten te betalen, zoals bv. boodschappen, verzekeringen en/of andere leningen.

Bv. Pieter en Sarah hebben een maandelijks gezamenlijk inkomen van 4.000 EUR. Dit betekent dat ze 1.600 EUR als max. bedrag van maandelijkse aflossing hebben (4.000 * 0,4). De resterende 2.400 EUR kunnen ze besteden aan de aflossing van hun autolening, de schoolkosten van de kinderen, enz.

3. De eigen financiële middelen. Zoals hierboven verduidelijkt, zijn banken bereid om max. 80% van de aankoopwaarde van een woning te financieren. Dat betekent dat men zelf de resterende 20% alsook de aankoopkosten van het huis zal moeten betalen.
Door eigen financiële middelen, bv. geld op een spaarrekening of financiële steun van ouders, zal men in principe minder geld moeten lenen. Zo kan het zijn dat men in plaats van 55.000 EUR eigen inbreng, 65.000 EUR of 75.000 EUR eigen inbreng kan doen. Dit verkleint het bedrag dat men dient te ontlenen voor de aankoop en dus ook de maandelijkse aflossingslast.

4. Bijkomende waarborgen. Sommige banken zijn bereid een hoger bedrag te ontlenen mits men bijkomende waarborgen of zekerheden kan voorleggen. Zo kan men bv. een waardevol schilderij in onderpand geven of vragen aan een ouder om borg te staan.

Conclusie geld lenen voor een huis

Tracht jezelf en je leencapaciteiten niet te overschatten. Geld lenen voor een huis is immers een langdurige verbintenis. Als gouden regel geldt dat de maandelijkse terugbetalingen niet hoger mogen liggen dan 1/3de van het maandinkomen. Op die manier kun je comfortabel leven, ook wanneer jullie professionele situatie verandert.

Zo bepaalt de bank wat je kan lenen voor een huis
3.7 (73.33%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Online geld lenen zonder bank: het kan vanaf nu

In België was het tot voor kort, in tegenstelling tot andere Europese landen, niet mogelijk om geld uit te lenen...

Sluiten